Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ
Ώρα για ευεξία
Μετά τις κραιπάλες στα γραφικά ταβερνάκια και τον καφέ με θέα το Μπούρτζι, ήρθε η ώρα για αναζωογόνηση (σώματος και πνεύματος). Φορέστε τα χαμηλοτάκουνα σας (τα κορίτσια) ή τα αθλητικά σας (προτείνεται) και ξεκινάμε.
Αφετηρία το τέλος της προκυμαίας και προορισμός ο λεγόμενος από τους ντόπιους Γύρος της Αρβανιτιάς. Ένας περιφερειακός πλακόστρωτος πεζόδρομος με θέα τον Αργολικό κόλπο, που μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς (όπου βρίσκεται και η είσοδος για την ομώνυμη πλαζ).
Ανεμοδαρμένα Ύψη…
Το Ναύπλιο βουλιάζει από κόσμο και εδώ δεν ακούγεται παρά το κύμα της θάλασσας και τα πουλιά που τιτιβίζουν. Ούτε πέντε λεπτά περπάτημα και ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε πόλη. Αφού περάσεις τις «μπανιέρες», την περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου, ξεπροβάλλει πάνω στα βράχια ένα μικρό εκκλησάκι, αγαπημένο προσκύνημα, η Santa Maria della Grotta (δηλαδή η Παναγία της σπηλιάς) των Βενετών. Αξίζει να αφιερώσεις δύο λεπτά για να ανέβεις μέχρι την είσοδό του. Συνήθως το εκκλησάκι είναι κλειδωμένο αλλά η θέα σε αποζημιώνει. Συνεχίζοντας το ρομαντικό περίπατο, συναντάς τη σπηλιά του Δεσπότη (Νίκανδρος Ντελούκας) στην άκρη της απότομης ακτής, περπατώντας δίπλα σε βράχια καλυμμένα με φραγκοσυκιές. Πευκόφυτες κατεβαίνουν οι ράχες και ενώνονται με το λαμπερό σμαραγδί χρώμα της θάλασσας. Εκεί η ματιά ανταμώνει την αγέρωχη υπερηφάνεια της Δυτικής πλευράς του Παλαμηδίου. Η θέα ανυπέρβλητη αφού επιδρά καταλυτικά πάνω στον επισκέπτη και ξυπνά όλες του τις αισθήσεις. Το πλακόστρωτο δρομάκι τελειώνει και κοντοστέκεσαι¨ κοιτάς ψηλά¨ μπροστά σου επιβλητικό το Παλαμήδι χύνεται στην άκρη του βουνού¨ αριστερά σου πάνω στον βράχο το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ με την απίστευτη αρχιτεκτονική και θέα και ακριβώς από κάτω σου η πλαζ της Αρβανιτιάς…αλήθεια ποια κατεύθυνση να διαλέξεις?
Επιστροφή στην πόλη…
Αν θέλεις να επιστρέψεις στην παλιά πόλη, δεν έχεις παρά να κατηφορίσεις από την πλατεία της Αρβανιτιάς προς το πάρκο του Σταϊκόπουλου και την Πύλη της Ξηράς.
Μικρό tip:
Ο περίπατος αυτός ενδείκνυται την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Λίγη ετυμολογία:
Για όσους δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πήρε το όνομα Αρβανιτιά γιατί από τους βράχους της το 1779 ο Καπεταν Γαζη Χασαν Πασάς έριξε με δόλο 5000 Αρβανίτες μισθοφόρους. Στην πραγματικότητα όμως προηλθε από τους Αρβανίτες που κατοικούσαν σ’ αυτήν την περιοχή ήδη από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας.
ΨΑΡΟΜΑΧΑΛΑΣ
Η ζωή μου, μια βόλτα…
Από παιδί, όταν περνούσα τα καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς στο παλιό Ναύπλιο, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Συντάγματος, ξυπνούσε μέσα μου η διάθεση της εξερεύνησης. Κάτι με προκαλούσε. Ίσως τα μικρά γραφικά σοκάκια, τα σπίτια με τα πολύχρωμα παράθυρα, τα μπαλκόνια με των διαφόρων λογιών λουλούδια, οι κοκκινόασπρες βουκαμβίλιες που δημιουργούσαν μικρά περάσματα. Ανέβαινα τα σκαλιά, χανόμουν στα μικρά δρομάκια, προσπαθούσα να βρω κάθε φορά νέους δρόμους για να φτάσω στην πλατεία του Ψαρομαχαλά. Και όταν τελικά έφτανα, καθόμουν στα πέτρινα τοιχία χαζεύοντας την μαγευτική θέα˙ το μπούρτζι, τον προμαχώνα 5 αδέρφια, την παραλία, τις “Μπανιέρες” με το παλιό φυσικό κολυμβητήριο, τον Aργολικό κόλπο, τον βράχο της Ακροναυπλίας.
Περπατώντας στην ιστορία
Σήμερα το σκηνικό παραμένει σχεδόν το ίδιο. Πολλά από τα σπίτια έχουν μικρές πόρτες και παράθυρα και τα περισσότερα χρονολογούνται από την Τουρκοκρατία. Αν είσαι λάτρης της φωτογραφίας, τότε εδώ θα βρεις πολύ «υλικό».Ο Ψαρομαχαλάς, ίσως είναι η πιο παλιά συνοικία της κάτω πόλης του Ναυπλίου και φημολογείται ότι πήρε το όνομά της από τους ψαράδες που κατοικούσαν εκεί, από την εποχή του Βυζαντίου.
Περπατώντας, μπορείς να φτάσεις παντού στο Ναύπλιο, ανεβαίνοντας μπορείς να συναντήσεις τα κάστρα της Ακροναυπλίας και κατεβαίνοντας να φτάσεις στον Άγιο Σπυρίδωνα και στην Πλατεία Συντάγματος. Δικιά σου η επιλογή.
Αξίζει να δεις
Την Μεγάλη Παρασκευή στον Ψαρομαχαλά πραγματοποιείται η περιφορά του επιταφίου της εκκλησίας της Παναγίας. Εκείνο, όμως, που δίνει μια ξεχωριστή νότα, είναι η ξακουστή χορωδία της. Μαγευτικό σκηνικό˙ο επιτάφιος περιφέρεται στα στενά σοκάκια του Ψαρομαχαλά, με την υπέροχη μελωδία της χορωδίας να σε ταξιδεύει και πλήθος κόσμου με κεράκια αναμμένα να ακολουθεί. Αν βρεθείς εκείνες τις μέρες στο Ναύπλιο, ακολούθησε την περιφορά, θα είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις.
Tip
Όταν βρεθείς στην Αγία Σοφία, μια μικρή εκκλησία χαμένη στα στενά σοκάκια της οδού Λαμπρυνίδου – βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα – μην διστάσεις να ακολουθήσεις το πολύ μικρό πέρασμα στα δεξιά της. Κατεβαίνοντας, θα συναντήσεις την Καποδιστρίου όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα.
Πώς να πας
Ανεβαίνοντας με το αυτοκίνητο από τον προμαχώνα 5 αδέρφια προς το Ναυπλία Παλλάς φτάνεις στην πλατεία Ψαρομαχαλά.
Εναλλακτικά, στο τέλος της οδού Φαρμακοπούλου ανεβαίνεις τα σκαλιά (προσοχή είναι αρκετά!).
Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Περπατώντας ως το τέλος της Ακτής Μιαούλη, θα συναντήσεις τον φάρο του Ναυπλίου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον προσέξεις. Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μέρη της πόλης και ίσως, το πιο πολυσύχναστο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πάμε Φάρο;
Εδώ θα βρεις δροσιά τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, εδώ θα κάνεις την βόλτα σου με θέα, όχι μόνο την πόλη και την Ακροναυπλία, αλλά και το Μπούρτζι, εδώ θα συναντήσεις γνωστούς και φίλους, αφού είναι μια καθιερωμένη βόλτα για όλους. Μπορείς να ξαποστάσεις στο ατελείωτο πεζούλι που χωρίζει την πρόσφατα ανακατασκευασμένη προβλήτα από την θάλασσα. Το καλοκαιράκι είναι πολύ πιθανό, να πετύχεις κάποια θεατρική παράσταση ή συναυλία, αφού ο χώρος είναι ιδανικός για τέτοιες εκδηλώσεις. Και όταν πια φτάσεις ως τον φάρο, κάθισε στο πίσω μέρος του, κοιτώντας το Μπούρτζι και άσε την σκέψη σου να ταξιδέψει.
Η κατασκευή του
Ο Φάρος είναι μια κλασσική μεταλλική κατασκευή. Το ύψος του πύργου του είναι 6,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 10 μέτρα. Ο ρόλος του σημαντικός αφού σε συνεργασία με τον μικρό, πλωτό φάρο ακριβώς απέναντί του, οριοθετούν την ασφαλή είσοδο των πλεούμενων, στο λιμάνι της πόλης.
Αυτό το ήξερες;
Ο Φάρος είναι ιδανικό μέρος για ψάρεμα. Πολλοί είναι αυτοί που περνούν το πρωινό τους, ψαρεύοντας στα βράχια του.
Πρόκειται για το πιο κοντινό σημείο της πόλης, όπου μπορείς να δεις το Μπούρτζι.
ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ
Έχεις όρεξη για βόλτα; Πας στο δημαρχείο και με την ταυτότητα σου παίρνεις δωρεάν τα ποδήλατα του Δήμου.
Στον δρόμο προς την Πρόνοια
Ξεκινάς λοιπόν, από την πλατεία τριών Ναυάρχων, περνάς την Πύλη της Ξηράς, το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και ανηφορίζεις την 25ης Μαρτίου.
Βρίσκεσαι πλέον στην συνοικία της Πρόνοιας. Λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη και απότομη ανηφόρα για την Καραθώνα (πρέπει να έχεις καλή φυσική κατάσταση για να την ανέβεις) στρίβεις αριστερά στην Μ. Ιατρού. Προχωρώντας, θα δεις πάνω σε ένα βράχο ένα λιοντάρι σκαλιστό σε υπερφυσικό μέγεθος! Με κλειστά τα μάτια του και έκφραση που δηλώνει θλίψη, είναι σαν να βλέπεις άνθρωπο λυπημένο. Ξεκουράζεσαι λιγάκι στο παρκάκι και παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής.
Λίγη Ιστορία..
Πρόκειται για το περίφημο Λιοντάρι των Βαυαρών που φιλοτεχνήθηκε το 1836 από τον Γερμανό γλύπτη Ζίγκελ, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα, του ζήτησε να φτιάξει ένα μνημείο για τους Βαυαρούς στρατιώτες του νεαρού τότε Όθωνα που πέθαναν από τύφο κατά το 1833-1834.
Ο καλλιτέχνης λάξευσε στο βράχο ένα λιοντάρι, όπως αυτό που έστησαν οι Ελβετοί στη Λουκέρνη, σε ανάμνηση των συμπατριωτών τους που σκοτώθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Source: www.discovernafplio.gr