LESTEL Eco-chic Apartments

Αρχαιολογικοί χώροι

ΠΑΛΑΜΗΔΙ

gallery_main_PalamidiN11

Παλαμήδι: Γοητεία αφ’ υψηλού!
Ή αλλιώς, τα 999 σκαλιά. Αν είσαι εξτρίμ τύπος και οι άνεμοι δεν ευνοούν για kite surf, μπορείς να ανέβεις σκαλί σκαλί στο Παλαμήδι και να διατηρήσεις άψογη τη φυσική σου κατάσταση. Άσε που στην πραγματικότητα τα σκαλιά είναι μόλις 857!

Ποιο δρόμο να διαλέξω;
Σοβαρά τώρα, δεν είναι και τόσο ακραίο, αν σκεφτείς πως μπορείς να κάνεις στάσεις ανάπαυλας καθισμένος στα πλατύσκαλα, έχοντας τη μοναδική θέα στο Ναύπλιο και τη θάλασσα να ανταμείβει τον κόπο σου. Από την άλλη (λύση που προτιμά η πλειονότητα), παίρνεις το αυτοκίνητό σου και φτάνεις στην ανατολική πλευρά του κάστρου.

Κάστρo και οραματιστές
Ωραία, μόλις έφτασες σε ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, παράδειγμα ενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, του 18ου αιώνα. Ο λόφος στον οποίο βρίσκεσαι πήρε την ονομασία του από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Λέγεται πως το 1686 ο Βενετός αρχιστράτηγος Μποροζίνι οραματίστηκε τη δημιουργία του κάστρου, του οποίου τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβε ο κυβερνήτης Γκριμάνι. Ένα χρόνο αφότου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το 1715, έπεσε στα χέρια των Τούρκων ενώ μόλις έναν αιώνα μετά πέρασε σε ελληνικά χέρια.

Οι προμαχώνες είχαν τη δική τους ιστορία
Τότε, οι προμαχώνες που στην αρχή είχαν ενετικά ονόματα και κατόπιν τουρκικά, «ξαναβαπτίστηκαν» από τους Έλληνες. Έτσι, ο πρώτος προμαχώνας λέγεται Αγίου Ανδρέα, ο επόμενος Ρομπέρ (Γάλλος φιλέλληνας που σκοτώθηκε στη μάχη της Ακρόπολης) και οι υπόλοιποι πήραν ονόματα αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών: Μιλτιάδης, Αχιλλέας, Επαμεινώνδας, Φωκίων, Θεμιστοκλής και Λεωνίδας.

Μην ξεχάσεις να τα δεις!
Στον προμαχώνα Αγίου Ανδρέα, θα δεις το κελί όπου είχε φυλακιστεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ενώ στο κάστρο υπάρχει και ο μικρός ναός του Αγίου Ανδρέα, από όπου πήρε και το όνομά του.  Κάτω από τον προμαχώνα Θεμιστοκλή βρίσκεται η τέλεια παραλία της Αρβανιτιάς, που θα σε δροσίσει όταν κατέβεις το Παλαμήδι, πλήρης πια γνώσεων και θέας, o καιρός το ευνοεί και πας για μπανάκι.

Αυτό το ήξερες;
Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον Παλαμήδη:
Ο γιατρός και αστρονόμος Παλαμήδης, γιος του Ναυπλίου και της Ησιόνης και εγγονός του Ποσειδώνα, υπήρξε ήρωας του Τρωικού πολέμου. Κατά τη μυθολογία ήταν εκείνος που επινόησε τα σταθμά και τα μέτρα, ορισμένα γράμματα της αλφαβήτου, τις φρυκτωρίες (σταθμοί μετάδοσης μηνυμάτων με φωτιά), τα παιχνίδια των πεσσών (ζάρια), τους αστρονομικούς υπολογισμούς και τη χρήση του νομίσματος.

ΜΠΟΥΡΤΖΙ

gallery_main_BourtziN3

Μπούρτζι: Το Κάστρο του Θρόνου
Castello dello Soglio. Αυτό ήταν το πρώτο όνομα του ενετικού κάστρου που, μαζί με το Παλαμήδι, αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Ναυπλίου. Οι περισσότεροι από εμάς το ξέρουμε ως Μπούρτζι, που στα τουρκικά σημαίνει «Νησί-φρούριο» και με αυτή ακριβώς την ονομασία το συζητάμε μεταξύ μας. Με το ενετικό «Κάστρο του Θρόνου» μπαίνεις στο δίλημμα: Προτιμάς να το βλέπεις από μακριά, σαν μια καρτ ποστάλ που δεν χάνει ποτέ το χρώμα της, ή να τριγυρνάς στον μικρόκοσμό του οσμίζοντας έντονες μυρωδιές ιστορίας;

Καστέλο αλά ιταλικά
Αυτό που σίγουρα ξέρεις είναι πως δεν σου αρκεί απλά να το κοιτάς χωρίς να γνωρίζεις την ιστορία του. Το Μπούρτζι κτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο, εξού και το ιταλικό του πρώτο όνομα. Και αν έχεις ακούσει να αναφέρονται στο Ναύπλιο ως «το Λιμάνι της Αλυσίδας» (Porto Cadena) είναι γιατί υπήρχε πραγματικά μια κινητή αλυσίδα που άρχιζε από την Ακροναυπλία και έφτανε μέχρι το Μπούρτζι, που σκοπό της είχε να προστατεύει το λιμάνι και την πόλη από τους θαλάσσιους επιδρομείς.

Από φυλακή, ξενοδοχείο!
Στην πορεία των χρόνων, και ποιους δεν έχει φιλοξενήσει το ενετικό αυτό κάστρο. Αυτή ήταν η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, εδώ φιλοξενήθηκε δις η ελληνική κυβέρνηση, εδώ έμεναν και οι δήμιοι του Παλαμηδίου. Στη δεκαετία του ’30 λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού ενώ μεταξύ 1960-1970 ως ξενοδοχείο πολυτελείας και εστιατόριο.

Πληροφορίες:
Όχι, δεν μπορείς να μείνεις εδώ, όσο και να το ήθελες (διαμονή στο Μπούρτζι με θέα Ναύπλιο, ε; Θα ήταν τέλεια). Μπορείς όμως να πάρεις ένα από τα καραβάκια που αράζουν στην προκυμαία και πληρώνοντας το αντίτιμο των 4 ευρώ να φτάσεις στο Μπούρτζι σε 10 λεπτά.

Αυτό το ήξερες;
Αν βρίσκεσαι στο Ναύπλιο καλοκαιράκι, όλο και κάποια μουσική ή πολιτιστική εκδήλωση θα πετύχεις να πραγματοποιείται στο ενετικό κάστρο. Μη χάσεις την ευκαιρία να την παρακολουθήσεις! Εξάλλου, πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο στους προμαχώνες, και να επαναλειτουργήσει το εστιατόριο – αναψυκτηρίο.

ΑΡΧΑΙΑ ΤΙΡΥΝΘΑ

gallery_main_Tyrintha670N1

Μόλις 8 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Τίρυνθας. Η μυκηναϊκή ακρόπολη με τα κυκλώπεια τείχη, ήρθε στο φως σταδιακά από το 1876 και σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος.

Η μυκηναική ακρόπολη
Η Τίρυνθα χρονολογείται ότι κατοικήθηκε από την Νεολιθική εποχή, μέχρι την καταστροφή της από τους Αργείους το πρώτο μισό του 5ου αιώνα. Διάσημα είναι τα «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με τον Όμηρο, τα έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. Ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της πόλης ήταν ο Προίτος, δισέγγονος του Δαναού, ή του Ναυπλίου.
Το μνημείο για πάρα πολλά χρόνια βρισκόταν κάτω από το χώμα με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ζημιές. Ωστόσο, έχουν γίνει αρκετές πετυχημένες προσπάθειες αποκατάστασης και ο χώρος είναι σήμερα επισκέψιμος.

Αξίζει να δεις
Στην επισκεψή του κανείς σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να θαυμάσει τον Δυτικό Προμαχώνα που αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής, τα πασίγνωστα κυκλώπεια τείχη που προκαλλούν την απορία ακόμα και σήμερα για το μεγέθός τους, την Κάτω Ακρόπολη και τον Γεωμετρικό ναό.

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η Ελλάδα, από το 1981 έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη της Unesco για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της, είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά τα μηνμεία να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.
Στο διεθνή κατάλογο της Unesco έχουν συμπεριληφθεί ως τώρα 17 μνημεία και χώροι στην Ελλάδα, καθώς πληρούν τα προκαθορισμένα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, από ιστορική, καλλιτεχνική, επιστημονική, αισθητική, εθνολογική ή ανθρωπολογική άποψη. Τρία από αυτά βρίσκονται στην Αργολίδα: Μυκήνες, Αρχαία Τίρυνθα και Επίδαυρος.

Αυτό το ήξερες;
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Τίρυνθας Ευρυσθέας, διέταξε τους άθλους του ήρωα Ηρακλή.
Επικεφαλής των πρώτων ανασκαφών ήταν ο Heinrich Schliemann.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΣΙΝΗ – ΚΑΣΤΡΑΚΙ

gallery_main_Ancient_Assni_4 

Αρχαία Ασίνη- Καστράκι: Τόποι με ιστορία που δεν βαριέσαι να μαθαίνεις
Ακόμα και αν δεν έχεις περάσει ποτέ από την Ασίνη, σίγουρα έχεις ακούσει για τα νοστιμότατα μανταρίνια της, σωστά; Γιατί και εγώ μόνο αυτά γνώριζα, πριν αρχίσω να το ψάχνω. Και ξέρεις τελικά πού κατέληξα; Πως υπάρχουν μέρη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που αν μάθεις δυο-τρία πράγματα για αυτά, μπορείς να κάνεις ωραιότατες εκπαιδευτικές εκδρομές με τα παιδάκια σου χωρίς να βαρεθούν καθόλου!

Το μεγαλοχώρι που λεγόταν Τζεφέραγα
Μια τέτοια περιοχή νομίζω πως είναι και η Ασίνη. Γύρω στα 8-10 μόλις χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, αυτό το μεγαλοχώρι, που σίγουρα δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα κοντινά του, το τουριστικό Τολό ή φερ’ ειπείν το Δρέπανο, επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Τζεφέραγα», από τον Τζεφέρ Αγά που διοικούσε την περιοχή. Το 1902 μετονομάστηκε σε Ασίνη, από την αρχαία Ασίνη, ερείπια της οποίας σώζονται στην παραλία Καστράκι (ή Παλιόκαστρο, λίγο πριν το Τολό) όπου διασώζεται και η Ακρόπολη της Ασίνης.

Από το ζενίθ στο ναδίρ
Στους Μυκηναϊκούς χρόνους η Ασίνη ήταν σπουδαία και τρανή αφού υπήρξε λιμάνι των Μυκηνών. Το 700 π.Χ. όμως λεηλατήθηκε από τους Αργείους οι οποίοι το μόνο που άφησαν ήταν ο ναός του Πυθαέα Απόλλωνα. Οι κάτοικοι της Ασίνης, λοιπόν, πήραν το βιος τους, εγκατέλειψαν τον τόπο τους και έγιναν άποικοι στην Μεσσηνία.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Ασίνιοι
Οι ανασκαφές των Σουηδών, του Βασιλιά του Γουσταύου, το 1922, έφεραν στην επιφάνεια το μύθο της Ασίνης, που ακόμα και ο Όμηρος τον ανέφερε στην Ιλιάδα του. Βλέπεις, οι Ασίνιοι με το βασιλιά τους είχαν πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο.
Στο λόφο της Μπαρμπούνας βρίσκονται και οι περίφημες σπηλιές όπου λένε πως κρύφτηκε ο βασιλιάς της Ασίνης, κυνηγημένος από τους εχθρούς. Λέγεται μάλιστα πως καθώς οι στρατιώτες τον έψαχναν, ένας αξιωματούχος βλέποντας μια αράχνη απέτρεψε τον στρατιώτη του να ψάξει εκεί τον βασιλιά καθώς υπέθεσε πως εάν είχε μπει μέσα ο βασιλιάς, η αράχνη θα είχε φύγει. Και έτσι ο βασιλιάς σώθηκε!
Για πες μου, δεν είναι ωραίες ιστορίες αυτές για να μαθαίνουν τα παιδιά μας ιστορία; Και εμείς, δηλαδή, που μόνο τα εσπεριδοειδή ξέραμε…

Αυτό το ήξερες;
Στην πανάρχαιη αυτή πολιτεία αναφέρεται με δραματικότητα και ο Γιώργιος Σεφέρης στο ποίημά του «Ο Βασιλιάς της Ασίνης». Το βρίσκεις πολύ λυρικό να σου παραθέσω ένα απόσπασμα;

Ασπιδοφόρος ο ήλιος ανέβαινε πολεμώντας
κι από το βάθος της σπηλιάς μια νυχτερίδα τρομαγμένη
χτύπησε πάνω στο φως,
σαν τη σαΐτα πάνω στο σκουτάρι:
“Ασίνην τε Ασίνην τε…”
Να’ ταν αυτή ο βασιλιάς της Ασίνης
που τον γυρεύουμε τόσο προσεχτικά σε τούτη την ακρόπολη
αγγίζοντας κάποτε με τα δάχτυλά μας την αφή του πάνω στις πέτρες.

Πηγή: www.discovernafplio.gr